رضاخان تا پیش از کودتای 1299 فردی گمنام و ناشناخته یود؛ اما بعد از کودتای 1299 نام او بر سر بسیاری از زبانها افتاد. در ابتدا بسیاری به مسلک او پیوستند و با او همراه شدند، زیرا رضاخان را ناجی کشور میدانستند. اما به تدریج بسیاری از حامیان او به مخالفان سرسختش تبدیل شدند. ملکالشعرای بهار از شاعران و سیاستمداران معروف آن دوره از جمله این افراد است که ...
سرکوب آزادی بیان و اعمال نظارت و سانسور شدید بر مطبوعات و نشریات، مهمترین ویژگی حکومتهای استبدادی است. امری که بارها در تاریخ معاصر ایران در برهههای مختلف از جمله دوره رضاشاه اتفاق افتاده و مطبوعات را از رسالت حقیقی آنها دور کرده است.
تقلب همچنان یکی از شاخصههای انتخاب نمایندگان در سالهای اشغال کشور توسط متفقین بود. در این سالها انتخابات گذشته از آنکه میراثی از انتخابات تقلبآمیز دوره رضاشاه بود، به دلیل مصلحت سیاسی و عدم تحریک قدرتهای اشغالگر با فساد زیادی روبرو بود.
سید ضیاءالدین طباطبای یکی از شخصیتهای معروف سیاسی ایران در عصر مشروطه، پهلوی اول و دوم است که نقش بسزایی در کودتای اسفند ۱۲۹۹ ش و تاسیس سلسله پهلوی ایفا نمود. وی در تابستان ۱۲۶۸ش در شیراز متولد شد.
رضاخان در خرداد ماه 1313، اولین و آخرین مسافرت خارجی خود را به کشور ترکیه انجام داد. او در رأس يك هيأت 17 نفره كه اكثرشان نظامی بودند، به اين سفر مبادرت كرد. این سفر سرآغاز فصل جدیدی در روابط دو کشور ایران و ترکیه بود.
از داور، تیمورتاش و فیروز به عنوان سه ضلع قدرت رضا شاه نام برده شده است. این سه فرد، تلاش فراوانی در تثبیت پایههای قدرت رضاشاه ایفا کردند؛ اما هر سه به طرز عجیبی از ساختار حکومت پهلوی حذف شدند. از بین این سه نفر داور خودکشی کرد، که البته به زعم برخی به دستور رضاخان کشته شد؛ اما دو نفر بعدی با اسناد و شواهد متقنی که موجود است، به قتل رسیدند.
در سالهای مقارن با 1299 شمسی، با چرخش محسوسی که در سیاست انگلستان صورت گرفت، اهتمام انگلیسیها متوجه تاسیس دولت مرکزی قوی در ایران شد و بـا رها کردن سیاست کهن که تشدید نظام خان خانی و ملوک الطـوایفی بـود، بـسیاری از دوستان گذشته مانند شیخ خزعل را به پای دوست جدید (رضاخان) قربانی کردند.
شمس پهلوی در امور مختلف اقتصادی فعالیت داشت و به نوعی انحصار تجارت برخی از کالاها و اشیا گرانقیمت را در دست داشت. برخلاف بعضی از تصورات که آغاز فعالیت شمس را به دوران پهلوی دوم مرتبط میداند، واقعیت آن است که شمس فعالیتهای خود را از دوره رضاشاه آغاز نموده بود.
تانک سلاحی برای حملهٔ برق آساست و میتواند از گودالها و رودخانهها بگذرد. بعضی از تانکها حتی میتوانند فاصلههای کوتاهی را زیر آب حرکت کنند. از بعضی دیگر برای بازکردن مسیرهایی از میان میدانهای مین استفاده میشود. هر تانک یک توپ اصلی داشته که بر روی برجک سوار شده و با قابلیت چرخش دایره وار، توان آتش در تمام جهات را داراست.
«قمرالملوک وزیری» آوازهخوان مشهور دوره رضاشاه نقل کرده است: امیراحمدی آقاخان امیرلشگر غرب که از افسران رضاخان بود موقعی که لرستان را فتح کرد، من و مرتضی خان و تمام درباریان و بزرگان وقت را به خانهاش دعوت کرد. پس از آن که خواندم و گل به سرم ریختند امیرلشگر مرا خواند، دستم را بوسید و پیش خود نشاند و روکرد به پیشخدمتها و گفت بروید خورجینی را که از ...
رضاخان خود را منجی و ناجی ایران می دانست و همواره از تلاشهای خود برای نوسازی و توسعه کشور سخن میگفت. در این تصویر توهمات رضاشاه پهلوي که در تابلوي عكسي از مقايسه وضعيت ايران قديم و جديد به نمایش درآمده است را مشاهده می نماییم.
رفتار دولت و شهربانی در دورهء رضا شاه، با مدیران جراید بسیار خشن بود.یکی از مدیران جراید،در آن دوره در مورد برخورد شهربانی با جریدهاش نوشته است...
از میان روحانیون، عده معدود و معینی جواز لباس داشتند و بقیه اگر با عبا و عمامه به خیابان میرفتند عمامه را از سرشان بر میداشتند و به گردنشان میانداختند و توهین میکردند.
یکی از جراید مخالف جمهوری خواهی رضاخان و شخص سردار سپه، روزنامه فکاهی قرن بیستم به مدیریت میرزاده عشقی بود و عشقی با آنکه آزادیخواه و شخصا طرفدار رژیم جمهوری بود،با این وجـود بـا جمهوری مصنوعی و اجباری رضاخانی مخالف بود.
من هم گفتم گمان می کنم رضاخان در مجلس مبعوثان در صورت امکان اعلام جمهوری خواهد کرد و اگر چنین امری ممکن نباشد مادام العمر و یا به مدت چندین سال شاه خواهد شد....
برای رضاخان ترکیه یک الگو بود. او بسیار مقلد راهی بود که آتاتورک پیموده بود. از همین رو بود که برای سفیر ترکیه در ایران احترام بسیاری قائل بود و او را در صدر مجالس می نشاند....
رضاخان در تاریخ 4 مرداد 1323 در ژوهانسبورگ در اثر سکته مرد. در آن زمان هنوز شرایط داخلی فراهم نبود و جو شدید ضد رضاخان در کشور باقی بود. جنازه را به مصر بردند و حدود 6 سال در آنجا امانت گذاشتند.
امپراتوری عثمانی، از اهمیت و جایگاه ویژهای در روابط خارجی ایران برخوردار بود. توسعهطلبیهای امپراتوری سنّی عثمانی، در کنار قدرتگرفتن صفویان شیعی در ایران، بهتدریج این دو قدرت بزرگ آن زمان را رویاروی یکدیگر قرار داد.
سر لشکر محمد حسین آیرم، از رجال سیاسی و نظامی اوایل دوره رضاشاه و از ایرانیان مهاجر قفقازی (ایروان) است. وی از یاران نزدیک رضاخان بود و در سال 1312 پلیس سیاسی به ابتکار وی تاسیس شد و خدمات زیادی در نهادینه سازی استبداد رضاخانی انجام داد.